adscode
adscode

Savunma sanayisinin akıl odası

Gelin bu hafta Pelikandan Alacaya Nazardan Mertere Seymenden ULAQ a kadar Türk ordusunu dünyada oyun kurucu oyun bozucu özelliklerle donatan savunmanın akıllı odasını birlikte dolaşalım

GEÇEN haftalarda Türk savunma sanayisindeki Elektronik Harp çalışmalarına hem teknik olarak hem de ASELSAN’ın faaliyetleri üzerinden bakmaya çalıştık. Sektörde, Elektronik Harp denildiğinde ihmal edilemeyecek başka bir firmadan daha bahsetmeksek açıkçası büyük ayıp etmiş oluruz. Bu firma Meteksan Savunma. Çalıştıkları alanlar ve başardıkları, sektörel anlamda kendilerine “akıl odası” dememi gerektiriyor.

‘PELİKAN’LA BAŞLADI

Meteksan Savunma kurulduğu tarihten itibaren geliştirdiği teknolojiler ve altyapıları sayesinde özellikle son yıllarda Elektronik Harp alanında önemli başarılara imza atıyor. Meteksan Savunma’nın Elektronik Harp çalışmaları PELİKAN ile başladı

Bu alana ilk olarak Deniz Kuvvetleri’nin envanterindeki suüstü gemilerinde bulunan veya yeni tedarik edeceği Elektronik Harp sistemlerinin test edilmesi ve Elektronik Harp operatörlerinin eğitim alması için geliştirdiği PELIKAN RF Güdümlü Mermi Simülatörü ile giriş yaptı. Suüstü platformları gerek kendini koruma gerekse kuvvet koruması kapsamında icra edecekleri “güdümlü mermilere karşı savunma” reaksiyonlarını, platformlarda mevcut Radar Elektronik Destek (ED) Sistemi, hava/suüstü arama radarı, link sistemleri ve istihbarat birimlerinden elde edilecek bilgilerle gerçekleştiriyor. Bu sistemlerin etkinliğinin test edilmesi ve sistem operatörlerinin eğitim seviyesinin artırılması uygulanacak “güdümlü mermilere karşı savunma” reaksiyonlarını da doğrudan etkiliyor.

GÜDÜMLÜ MERMİYE KARŞI...

PELİKAN Güdümlü Mermi Simülatörü, üzerinde yer alan ileri teknoloji donanım ve yazılım altyapısıyla suüstü platformlarına programlanabilir farklı tip güdümlü mermi sinyalleri göndererek, platformların kendini savunma sistemlerini test edilebilmesini sağlıyor. Pelikan sistemiyle kullanıcıya farklı arayıcı başlık algoritma ve parametrelerinin denenebilmesi, Elektronik Harp denemelerini yapılabilmesi, “güdümlü mermilere karşı savunma” reaksiyonları, fonksiyonel imha teknikleri geliştirilmesi, test edilmesi ve analizi, elektronik destek sistemleri test ve değerlendirilmesi, operatör eğitimleri imkânları sunuluyor. Geniş sayısal programlanabilir donanım altyapısıyla birlikte jenerik güdümlü mermiler tanımlanabiliyor ve bunların benzetimi yapılabiliyor. Ayrıca her bir göreve ilişkin veriler, veri analiz sonuçları (güdümlü mermi performansı, kilit kırma anları, güdümlü merminin verdiği kararlar ve benzeri) raporlanabiliyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder