adscode
adscode

Kediler neden ısırıyor

Karnını açmış önünüzde uzanan size hadi beni sev bakışları atan dikkatinizi çekmek için türlü numaralar çeken kediniz onu sevmeye başladığınız anda elinizi ısırıyor ve tüm o huzurlu ortam bozuluyor

Bu manzarayı herhangi bir kediyi sevme girişiminde bulunmuş herkes bilir.

Peki kediler neden bu hareketi yapıyorlar? Davranış uzmanları bunun altında yatanları anlatıp üç çözüm önermişler. Bugünümüzü buna ayıralım, bari ellerimizi kurtaralım.

1927’de kurulan, Britanya’nın en büyük kedi yardım kuruluşu Cats Protection’daki uzmanlar, ısırmanın farklı nedenler ve bağlamlarla gerçekleşebileceğini belirtip, “Isırma, bir kedi stresli veya tehdit altında olduğunda ya da bir kedi av veya oyun davranışı gösterdiğinde meydana gelebilir” diyor.

Uzmanlara göre bir kedi ısırmayı genelde son çare olarak kullanıyor. Ve meğer biz kedilerin yalnız kalmak istediğini belirtmek için kullandığı diğer iletişim biçimlerini anlayamadığımız için bu eylemle karşılaşıyormuşuz.

Yapabileceğimiz üç şey varmış:

Birincisi, hareketsiz kalmak. Isırılma durumunda, hareketsiz kalmak, çığlık atmamak önemliymiş. Çünkü aksi durumda kedi heyecanlanabilir ve davranışı daha kötüleşebilirmiş.

İkincisi, kedinize bol miktarda uyarıcı sunmak. Oyuncakları kullanmak bu açıdan önemli. Kedinize oyun fırsatı sunacak bir ortam sizi ısırılmaktan kurtarabilirniş.

Üçüncüsü de az ve sık sevmekmiş. Açalım. Diyor ki uzmanlarımız bazı kediler sevilmeyi aşırı uyarıcı buluyorlar ve ısırma tepkisini tetikleyebilir. Kedinizin boyun veya omuz bölgesine birkaç ufak dokunuş yapıp ellerinizi çekiyorsunuz. Yan yattıklarında ya da karınlarını ortaya çıkaracak şekilde yuvarlandıklarında onları okşamaktan kaçınacakmışız.

Bu arada kediniz yerde değilken onunla ilgilenmek, kediye kendisini çok daha güvende hissettireceği için ısırılma riskinizi azaltabilecekmiş.

HAÇİKO 100 YAŞINDA

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder