adscode
adscode

Enerji Ajansı Başkanı Fatih Biroldan hazırlıklar için Türkiye geç kalıyor uyarısı geldi İhracatta karbon alarmı

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol Yokuştan aşağıya freni boşalmış bir kamyon üzerimize doğru geliyor ve biz seyrediyoruz

Avrupa, Sınırda Karbon Vergisi’ni çok kısa bir süre içerisinde uygulamaya başlayacak. Geç kalındığını düşünüyorum. İş dünyası ve kurulan yeni hükümetin bu konuyu en temel gündem maddesi haline getirmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

"TÜRKİYE’ye her geldiğimde işinsanlarına söylüyorum. Benzetmek gerekirse yokuştan aşağıya freni boşalmış bir kamyon üzerimize doğru geliyor ve biz seyrediyoruz. Avrupa’nın Sınırda Karbon Vergisi’ni çok kısa bir süre içerisinde uygulamaya başlayacağı kesinleşti. Dolayısıyla Avrupa ile işbirliği içinde olan diğer tüm ülkelerin de Sınırda Karbon Vergisi uygulaması kapsamında süreçlerini sürdürülebilirlik açısından ele alması elzem. Bildiğim kadarıyla ihracatının yüzde 50’ye yakını Avrupa ülkelerine yapan Türkiye de bu konuda ivedilikle somut adımlar atmalı. Bunun için geç kalınmış olduğunu düşünüyorum. Konuyu iş dünyasının ve kurulan yeni hükümetin en temel gündem maddesi haline getirmesi gerektiğine inanıyorum. Sınırda Karbon Vergisi Türkiye ekonomisini nasıl etkiler, bu etkileri minimize etmek için hangi tedbirleri almalıyız sorularını bir an önce masaya yatırmamız gerekiyor.”

Bu sözlerin sahibi Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol.

Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol’dan hazırlıklar için ‘Türkiye geç kalıyor’ uyarısı geldi... İhracatta karbon alarmıFatih Birol

Fatih Birol ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Fransa Enerji Dönüşümü Bakanlığı ile ev sahipliği yaptığı, Schneider Electric işbirliğinde Fransa’nın Versay kentinde düzenlenen 8. Küresel Enerji Verimliliği Konferansı sırasında görüştük. Sınırda Karbon Vergisi’nin ülkelerin ve şirketlerin ticaretini yeniden şekillendireceğine vurgu yapan Fatih Birol sorumuz üzerine konuyla ilgili pek çok ülkenin hazırlıklarını sürdürdüğünü Türkiye’nin de bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Birol, “Bu konuda adım atan pek çok ülke var. Örneğin, bazı ülkeler ikili anlaşmalar için Brüksel’le görüşmeler halinde. Bu süreçten muafiyet, vergi oranlarının indirilmesi ya da sürecin zamana yayılması gibi konularda müzakereler yapılıyor. Her ülke kendi koşullarına göre hesaplamalarını yapıyor ve buna göre AB ile bir süreç tasarlamak için girişimde bulunuyor. Türkiye’nin de bir an önce bu girişimleri başlatması gerek” diye konuştu.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder