adscode
adscode

Deprem bağışının faturası

Eğer bir etkinliğin geliri depremzedelere bağışlanacaksa etkinlik tarihine kadar çok güzel köpürtülüyor

Ama etkinlik bittikten sonra hiç duymuyoruz, şuraya şu kadar gitti diye. Yakın bir örnek olarak Johnny Depp konserini markaja aldım.

Konu deprem ve afetzedeler olunca akan sular duruyor. Herhangi bir konserin, gösterinin, etkinliğin gelirinin depremzedelere gönderileceğini öğrenince onu duyurmak, desteklemek için elimden gelini yapıyorum.
Böyle zor zamanlarda sosyal sorumluluk her şeyden öncelikli.
En son İstanbul’da konser veren Johnny Depp yaptı benzer bir şıklık. Üyesi olduğu Hollywood Vampires grubuyla İstanbul’da verdikleri muhteşem konserin gelirini depremzedelere bağışladıklarını açıkladılar.
Bu güzel jesti ben de “Vampirlere kocaman bir bravo” başlığıyla yazdım.
Yalnız şöyle bir durum var:
Bu bağış haberleri etkinlikten önce gayet güzel servis ediliyor, köpürtülüyor ama etkinlik bittikten sonra bir daha ne ses ne seda...
Konsere kaç kişi gitmiş, hangi kategoriden, kaç bilet satılmış, toplam hasılat ne kadar, bunun ne kadarı bağış olarak ayrılmış, nereye yollanmış? Yolladıysan hani belgesi/faturası?
Depremin ardından “Richard”ı sahneye koyan Okan Bayülgen, oyunun gelirinin depremzedelere ayrıldığını söyleyip bağış matematiğini şöyle anlatmıştı:
“Gelir paylaşımı yapıyoruz. Yani emekçilerin paralarını ödüyoruz, ondan sonra kendi kârımızdan vazgeçiyoruz. Yaptığımız şey bu...”
Bayülgen’in sözlerinde şöyle bir mantık var: Tabii ki konserde emeği geçen ışıkçının, sesçinin, şoförün, temizlikçinin hakkını bağışlayamazsın.
Onun ücretini ödersin, canı çok istiyorsa gider kendi bütçesinden kendisi yapar bağışını. Elbette ki bu tür masraflar düşüldükten sonra elde kalan miktar bağışlanacak.
Ama işte o oran nedir? “Konserin geliri depremzedelere” derken tam olarak neyi kastediyoruz?
Toplanan paradan masraflar düşülürken hangi kalemler masraf olarak görünüyor? Yoksa göstermelik bir bağış yapıp deprem dayanışmasını sömürmeye çalışanlar da oluyor mu arada?
Yakın bir örnek olarak Johnny Depp’in de sahne aldığı “Hollywood Vampires” konseri takıldı aklıma. Konser gayet başarılı şekilde yapıldı, bitti. Ama üstünden iki gün geçmesine rağmen toplanan yardımın ne kadar olduğu konusunda bir açıklama yok.
Etkinliği düzenleyen İstanbul Life Park yetkililerine sordum, yanıt bekliyorum.
Bağış makbuzu gelince buradan herkesle paylaşacağım.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder