adscode
adscode

Zengezur bir barış koridoru olmalı

Zengezur bir barış koridoru olmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın günü birlik Nahçıvan ziyaretini takip ettik. Dönüşte sorularımızı sorduk cevaplarını aldık.

NAHÇIVAN’DA BÜYÜK DEĞİŞİM

Öncelikle size Nahçıvan’daki değişimi anlatmalıyım. Özellikle 1992’den sonra neredeyse dünyadan izole edilmiş bir Nahçıvan vardı. Sadece Türkiye nefes borusu olabiliyordu. Azerbaycan’ın bu öz toprağı, Azerbaycan’ın sınırlarından çok uzakta yalnızlık içindeydi.
Dedim ya tek nefes borusu Türkiye’ydi. Iğdır üzerinden Nahçıvan’ın temel ihtiyaçları gideriliyordu. 

Haydar Aliyev’in, Elçibey’in  memleketi olan Nahçıvan, İlham Aliyev zamanında havadan Bakü’ye bağlandı. Bakü, hava koridoru ve İran’dan geçen kara yolu ile Nahçıvan’ı imar etmek için hareket geçti. Türkiye’den önemli iş adamlarıyla birlikte Nahçıvan imar edildi. Şimdi Nahçıvan’ın merkezini görmelisiniz. Geniş caddeleri, yenilenmiş ve giydirilmiş harikulade binaları, yem yeşil ve havadar bir şehir artık.

Nahçıvan’daki bu değişim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dikkatini çekti. Hem ortak basın toplantısında hem uçakta bizlere değişimden duyduğu memnuniyeti anlattı. “Gurur duydum” dedi.

NAHÇIVAN’IN DOĞALGAZI TÜRKİYE’DEN

Nahçıvan’ın en önemli ihtiyaçlarından biri enerjiydi. Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattı ile tüm doğalgaz ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca güneş enerjisine dikkat çekmişti İlham Aliyev, o konuda da ortak yatırımlar çok yakın zamanda gerçekleşecek.
Enerji ihtiyacıyla birlikte kara yolu ile ana  toprağına bağlanması durumunda Nahçıvan’ın doğu-batı aksında Orta Kuşak’ta çok önemli bir merkez olacağını söyleyebiliriz.

ZENGEZUR KORİDORU’NDA ERMENİSTAN UZATILAN ELİ TUTMAZSA NE OLUR?

İşte tam da bu noktada, uçakta dönüş yolunda Cumhurbaşkanımıza her fırsatta sorduğumuz soruyu bir kez daha sorduk. Sorumuz şuydu, “Geçen yıl Azerbaycan'dan dönüşümüzde Zengezur Koridoru konusunun ilerlemesinde Ermenistan'dan daha çok İran'ın sorun çıkardığını söylemiştiniz. Azerbaycan'ın Karabağ'daki terörle mücadele operasyonlarından sonra Zengezur Koridoru’nda nasıl bir süreç bekleniyor?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cevabı bire bir şu şekilde oldu, “Kara ve demiryolu hatları ile Nahçıvan ve Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile doğrudan bağlantı kurmamız ilişkilerimizi daha güçlü hale getirecek. Bu güçlü bağ sayesinde birçok konuda yürüyerek aldığımız mesafenin katbekat fazlasını önümüzdeki süreçte koşarak alacağız. Bu nedenle bir an önce bu koridorun açılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Türkiye ve Azerbaycan için çok önemli bu koridorun hayata geçmesi stratejik bir konudur ve muhakkak tamamlanmalıdır. Bu koridor açıldığında Bakü’den çıkan bir araç ya da tren doğrudan Kars’a gelebilecek. Türkiye-Azerbaycan kardeşliği çok daha güçlenecek. İran’dan da bu konuda olumlu sinyaller gelmesi sevindirici.”

“ZENGEZUR KORİDORU BARIŞ KORİDORU OLMALI, KAVGAA GÜRÜLTÜ OLMADAN ÇÖZÜLMELİ”

Bir  başka arkadaşımızın Turan Yolu bağlamında sorduğu soru içerisinde yine Zengezur vardı. O soruya da Erdoğan, “Bizim temennimiz buraları barış koridoru haline getirerek açmaktır. Hala bir savaşın egemen olduğu bir koridoru düşünmek mümkün değil. Çünkü gerek Zengezur gerek Laçin koridorlarını eğer barış koridoru olarak düşüneceksek kavga gürültü olmadan bu işi çözmemiz gerekiyor. Hele hele bunlar raylı sistem olduğunu düşünürsek, Türkiye'den gelen tren Nahçıvan’dan, Ermenistan’dan geçerek Azerbaycan'a gidecek. 

Ermenistan'dan geçme konusuna gelince. Ermenistan bu işin önünü açmazsa nereden geçecek? İran'dan geçecek. İran şu anda buna olumlu bakıyor, olumlu baktığı için de İran’dan artık Azerbaycan’a geçiş imkanı olabilecek.”

Anlayabildiğimiz kadarıyla, Ermenistan’ın Zengezur’dan vaz geçme ihtimali üzerine İran ile Azerbaycan üzerinden bir mekanizma çalışmış ve ilerleme kaydedilmiş.

Zengezur hem kara hem demir yolu olarak eninde sonunda açılır. Nahçıvan Azerbaycan’a, Türkiye Türk dünyasına bağlanır. Orta Koridor’da çok önemli bir geçiş bölgesi hayat bulur!

Takipteyiz...

Paylaşın

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder