adscode
adscode

Türkiyede kadın olmak

Kadın erkek eşitliği Türkiyede hala tartışma konusu Ancak hala birçok alanda eşitsizlikler devam etmekte Peki ülkemizde kadın ve erkek eşitliği olduğunu düşünüyor muyuz

Kadın erkek eşitliği, Türkiye’de hala tartışma konusu. Ancak, hala birçok alanda eşitsizlikler devam etmekte.
Peki, ülkemizde kadın-erkek eşitliği olduğunu düşünüyor muyuz? NG Araştırma bu soruların cevaplarını öğrenmek için 10-19 Nisan 2023 tarihleri arasında, Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü, 1501 kişinin katılımı ile bir kamuoyu araştırması yaptı. - Ülkemizde kadın-erkek eşitliği olduğunu düşünüyor muyuz? %67 oranında katılımcılar kadın-erkek eşitliğinin henüz sağlanmadığını düşünürken, %33’ü ise tam tersi görüş belirtiyor. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı son yıllarda artış gösterse de hala dünya ortalamasının oldukça gerisinde. Ankete katılanların yarısı daha fazla kadının çalışması gerektiğini düşünürken, %26’sı ise tüm kadınların çalışması gerektiğini savunuyor.

ORTAK SORUMLULUK

Katılımcıların %69’u ev işlerinde sorumluluğun paylaşılması gerektiğini düşünüyor. %29’u ise sorumluluğun kadına ait olduğunu belirtirken, erkeklerin sorumlu olduğunu belirtenlerin oranı sadece %2. %61 çocuk bakımının ortak sorumluluk olması gerektiğini belirtirken, %39’u ise bu sorumluluğun kadına ait olduğunu ifade ediyor. Katılımcıların %44’ü yasalardaki yaptırımların ağırlaştırılmasının şiddeti önlemede etkili olacağını belirtirken, %22’si eğitimde şiddetle ilgili konulara daha fazla yer verilmesini, %15’i ise mevcut yasaların pratikte daha iyi uygulanmasının şiddeti önleyeceğini düşünüyor. %6’sı ise ne yapılırsa yapılsın, kadına şiddetin önlenemeyeceğini düşünüyor. Katılımcıların yanıtlarına göre kadın-erkek eşitliği konusunda ülkemizde hala büyük bir sorun olduğu ortaya çıkıyor.

BUGÜN ‘DÜNYA ASTIM GÜNÜ’

DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre tüm dünyada 339 milyon kişinin astım olduğu tahmin edilmektedir ve dünyada her yıl 400 binden fazla astıma bağlı ölüm olduğu bilinmektedir. 2 Mayıs Dünya Astım Günü, bu yıl ‘Astımda Doğru Tanı ve Doğru Tedavi İçin El Ele’ teması ile, GARD Türkiye kapsamında, T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği işbirliği ile toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenleniyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder