adscode
adscode

Seçimin kaderini Suriyeliler mi belirledi

YSK Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi verilerine baktım muhalefet ve göç üzerine uzmanlaşan akademisyenlere sordum

Hatırı sayılır kadar kişi, sandıktan çıkan sonuçları “Seçimin kaderini Suriyeli mülteciler ile mülk satın alan Araplar belirledi” şeklinde yorumluyor. Peki, bu yorumlar ne kadar gerçeği yansıtıyor? Zira 2018 seçimlerinden bu yana ‘zafer’ için de ‘yenilgi’ için de aynı argüman kullanılıyor. YSK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine baktım, muhalefet ve göç üzerine uzmanlaşan akademisyenlere sordum.

İSTİSNAİ VATANDAŞLIK’ VERİLENLERİN SEÇİME ETKİSİ

Gelelim kritik soruya: Yurtdışı seçmenlerinin kaçı Suriye, Afganistan, Irak, İran, Libyalı idi?

YSK VERİLERİ

-2022 aralık ayında “Suriyeli seçmen sayısının 466 bin 105 olduğu” iddiaları üzerine YSK Başkanı Muharrem Akkaya şu açıklamayı yapmış: “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adres kayıt sistemindeki veriler sürekli toplanarak, her seçim dönemi güncellenmekte.”

NÜFUS İDARESİ

- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de hemen ertesi gün, 2 Aralık 2022 tarihinde şöyle bir açıklama yapıyor: “Toplamda 221 bin 671 Suriyeli, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanırken, 18 yaş ve üzeri nüfus (oy kullanabilecek kişi sayısı) 163 bin 44 kişidir.”

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder