adscode
adscode
adscode

Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesi sonrası oyları geçerli mi hukukçular ne diyor

İncenin yurt dışında aldığı oyların geçerli sayılması gerektiğini çünkü yurt dışı sandıkların açık olduğu esnada İnce’nin adaylığının devam ettiğini ancak 14 Mayısta adaylığın söz konusu olmadığı

Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesi sonrası oyları geçerli mi hukukçular ne diyor

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi sonrası oy pusulasında herhangi bir değişiklik olmayacak. İnce'nin aldığı oyların geçersiz sayılmayacağı belirtilse de bu durumun hukuki dayanağı ile olası sonuçları tartışılıyor. Habertürk’ün konuştuğu hukukçulardan Dr. Volkan Aslan, İnce’nin yurt dışında aldığı oyların geçerli sayılması gerektiğini çünkü yurt dışı sandıkların açık olduğu esnada İnce’nin adaylığının devam ettiğini ancak 14 Mayıs’ta adaylığın söz konusu olmadığını dolayısıyla o gün verilecek oyların da geçersiz sayılması gerektiğini söyledi. Av. Dr. Rezan Epözdemir de ilgili kanun maddesine göre oy pusulasının değişmeyeceğinin aşikar olduğunu ancak oyların geçerli sayılması gerektiğine ilişkin açık bir hüküm olmadığını belirtti.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere 3 gün kala Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesini açıklaması bazı soruları beraberinde getirdi.

Oy pusulası değişecek mi, hem yurt dışında İnce’ye verilen oylar hem de pusulanın değişmemesi halinde İnce’ye gidecek oyların akıbeti ne olacak? Bu oylar geçerli mi olacak, geçersiz mi sayılacak?

PUSULA DEĞİŞMİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan'ın yarışa devam edeceği Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muharrem İnce de oy pusulasındaki yerini koruyacak. Edinilen bilgiye göre İnce’nin oyları geçersiz sayılmayacak.

Ayrıca Habertürk Ankara Büro’nun edindiği bilgiye göre İnce’nin ikinci tura kalması durumunda, 3'üncü olan aday ikinci tura kalmış kabul edilecek.

AA: HUKUKİ SONUCU YOK
Anadolu Ajansı'nın (AA) konuyla ilgili haberinde de Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 12. maddesi, "Birinci oylamada, kesin aday listesinin Resmi Gazete'de yayımından itibaren, oy verme günü saat 17.00’ye kadar listede meydana gelecek eksilmeler, değişikliği gerektirmez" hükmü hatırlatılarak oy pusulasında değişiklik olmayacağı, İnce'ye verilecek oylar geçerli sayılarak döküm cetvellerine işleneceği belirtildi.

Yine AA'nın haberinde İnce'nin adaylıktan çekilmesi için Yüksek Seçim Kuruluna bildirimde bulunmasının gerekmediği ve çekilme kararının hukuki sonucunun olmadığının öğrenildiği aktarıldı.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder