adscode
adscode
adscode

Kiralık gemilerden dev filoya Mavi Vatanda Türk Bayrağı dalgalanıyor

Bugün 4 sondaj 2 sismik araştırma gemisi ile Türk Bayrağı Mavi Vatan'da dalgalanıyor İşte kiralık gemilerden dev filoya doğru uzanan araştırma serüveni

Kiralık gemilerden dev filoya Mavi Vatanda Türk Bayrağı dalgalanıyor

Türkiye'nin denizlerdeki arama çalışmaları 46 yıl önce başladı.

Norveç'ten kiralanan bir gemi ile Ege'de araştırma yapılması planlandı ancak Norveç hükümetinin keyfi nedenlerle gemiyi geri çekmesi çalışmaları yarıda bıraktı.

Türkiye, bunun üzerine yeni arayışlara girdi. Ege Denizi'ndeki serüvene Almanya tarafından hibe edilen Hora isimli gemiyle devam edildi.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü envanterine kaydolan Hora'nın adı da MTA- SİSMİK 1 olarak değiştirildi. Gemi 1976'dan 2004'e kadar 28 yıl Türk bayrağını Ege'de dalgalandırdı.

Türkiye'nin dev enerji filosu

Kiralık gemiler hem maliyet hem de çalışma takviminde dışa bağımlı kalınması açısından pek çok soruna neden oldu. Yaşanan süreç enerjide bağımsızlık hedefine giden yolda taşları döşedi. Gelinen noktada Türkiye, dev bir enerji filosuna kavuştu.

Fatih: Keşfe giden yol

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Fatih, 2017'de envantere katıldı. Karadeniz'deki doğal gaz keşfi Fatih sondaj gemisiyle yapıldı.

Fatih, 229 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğinde. 12 bin 200 metre derinde sondaj yapabilme kabiliyetine ve üst düzey bir teknolojiye sahip.

Kendi sınıfındaki 16 gemi arasından en yüksek teknolojiyle donatılmış dünyanın ilk 5 gemisinden biri.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin