adscode
adscode

Hırsızlığın adı taklitçilik oldu

Z kuşağının yakından takip ettiği avangart ve ironik sloganlı tasarımları ile sokak modasının nabzını elinde tutan İtalyan modaevi GCDSin kurucusu ve tasarımı

Z kuşağının yakından takip ettiği, avangart ve ironik sloganlı tasarımları ile sokak modasının nabzını elinde tutan İtalyan modaevi GCDS’in kurucusu ve tasarımcısı Giuliano Calza, geçen gün Instagram hesabı üzerinden ikonik Morso model topuk tasarımını, kitlesel pazarın temsilcisi Shein’ın taklit ettiğini görünce çok haklı bir serzenişte bulundu.

Kısacası şöyle dedi:
“Fikir çalmak, o fikri ortaya koyana kadar aylarca verdiğin özveriyi, teri, sevgiyi ve yeni fikirleri hayata geçirme enerjisini çalmak demek. Bu son derece incitici ve suistimal edici. Ben insana, çalışkanlığa, işçiye saygı duyarım. Üretimde ve malzemede etik ilkeleri benimserim. Fikir hırsızlıkları karşısında insan kalmaya çalışıyorum. Benim gibi gençler için bu sektörü ayakta durabilecekleri bir yer yapmaya çalışıyorum ama belki de çok iyi niyetliyim. Devam eden birkaç yasal davam var ama umursamıyorlar ve yapmaya devam ediyorlar. Bu ucuz Instagram kopyacılığı karşısında bir tek sen durabilirsin. Yaratıcılığın ve gençlerin hayatta kalmaya devam etmesini ve başarılı olduklarını görmek istiyorsanız, daha fazla onların oyununa ortak olmayın.”
Kitabına göre ve ahlaklı bir şey üretmek kesinlikle ucuz değil ve herhangi bir tasarım için verilen emeklerin karşılığı kopyacılık olmamalı.
Calza’ya sonuna kadar katılıyorum ve destekliyorum.
Emek hırsızlığına karşı boykot başlatılması fikrini en önde savunanlardanım.
Bir tasarımcının veya markanın yaptığı bir fikri alıp kendilerininmiş gibi göstermek tam olarak hırsızlıktır. Bunu bilerek alkış tutanlar ve destek olanlar ise suç ortağıdır.
Hammadde sıkıntısı almış başını gitmiş, üretim zinciri kırılmışken, tasarımcı hayalini kurduğu bir ürünü sizlerle buluşturabilmek için ekonomik krize rağmen büyük bir risk altına girmişken, tek bir ürünün maliyeti korkunç fiyatlara çıkıyor olsa bile üretmeye devam ediyorken, verdiği özverinin karşılığı bu olmamalı diye düşünüyorum.
Hayalini kurup hayata geçirdiğiniz tasarımınızı, başkalarının kendisinin gibi gösterip üzerinden para kazandıklarını düşünün.
Ne hissederdiniz?
Arkadaşınıza, eşinize, dostunuza ayıp olmasın diye alkışlayarak aldığınız her bir ürünü öderken işte tam da bunu düşünmenizi tavsiye ederim.
Siz bir tepki gösterip buna dur demediğiniz sürece bu düzen devam edecek.
Gerçekçi olmak gerekirse bu sistem hiçbir zaman düzelmeyecek ama asıl önemli nokta fikir hırsızlığı karşısında sizin ne kadar etik davranacağınız?
Bile bile hâlâ bu oyuna dahil olacak mısınız? Yoksa daha da kötüsü bilmiyormuş gibi yapıp sizi sahteci kategorisine sokmalarına izin mi vereceksiniz?
Seçim sizin...

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder