adscode
adscode

Eğitimin içinden

Sayın Bakan Bu mektubu size 26 yıl öğretmenlik yapmış bu ülkenin kurduna kuşuna dağına taşına sevdalı bir eğitimci olarak yazıyorum

Fikri hür, vicdanı hür bir gençlik; bilimin, aklın kılavuzluğunda olur. Bu toprakları çok seven bir nesil, yurt sevgisiyle yetişir.

Eğitim sistemimizin nesil yetiştirmek için hiç kimseye ihtiyacı yoktur. Bunu ‘bin yıllık eğitim sistemimiz’ müfredatıyla kendisi yapar.

Geçmiş ülke deneyimleri gösterdi ki bu bize çok şey kaybettirdi. Bunu en iyi siz içeriden biliyorsunuz. Çocuk ilkokuldan itibaren hem yerel değerlerimizi alsın hem de evrensel değerleri kazansın. Yunus’u tanıyan çocuk Kant’ı da bilsin. Necip Fazıl’ın Sakarya Türküsü’nü bilen çocuk Nâzım Hikmet’in ‘Bu Memleket Bizim’ dizelerini de tanısın. Paket program yüklemek eğitimde verimi hiçbir zaman artırmıyor. Ürün de vermiyor. Daha özgürlükçü; düşünen, tartışan bir eğitim sistemi ideal olmalı. Din öğretimi de akıl ve bilim çizgisinden çıkmadan tabii her zaman öğretilsin ama ehil ellerde. Öğretmenliğim sırasında ders kitaplarında yanlışlar çok gördüm. Örneğin 7. sınıf Türkçe ders kitabında “abartma” konusuna örnek olarak ülkenin kurucusu ile ilgili metinlerin örnek verildiğini gördüm. Bu yetmedi, İstiklal Marşı’nın dizelerini de gördüm. Bunların hazırlanmasında, incelenmesinde metin araması yapılmadığına, kolaya kaçıldığına inanıyorum. Öğretmenler kurulu ve şube öğretmenler kurulu işlevini yitirmiş. Bunun yerine daha verimli çalışma olmalıdır.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder