adscode
adscode

Bu da ilçeye dönüşen şehir

Son günlerde sıkça konuşulan çok önemli bir konu var il yapılacak ilçeler

1999’da Düzce’nin il yapılmasından bu yana hiçbir ilçe bu mutluluğu yaşayamadı. Beklentiler çok yüksek.

İllere 19 ilçenin eklenerek il sayısının 100’e çıkarılması planlanıyor. Türkiye’nin uzun yıllar boyunca il sayısı 67’ydi. 90’larda bunlara 14 il daha eklendi.

Bu da ilçeye dönüşen şehir
Osman Bölükbaşı ve Adnan Menderes

Ama bir il var ki onun statüsü ilçeye çevrildi.

Gelin o ilin hikâyesini hatırlayalım.

CMP SEÇİMİ KAZANDI

Türkiye 2 Mayıs 1954’te üçüncü kez çok partili seçime gitti.

O yıllarda seçim sistemi bugünkünden oldukça farklıydı. Bir şehirde en çok oyu alan parti milletvekilliklerinin tamanını kazanıyordu.

İşte o seçimde Osman Bölükbaşı’nın Genel Başkanı olduğu Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP), Kırşehir’de Demokrat Parti’ye 10 bin oy fark atarak beş milletvekilliğinin tamamını aldı.

1 HAZİRAN 1954/5 HAZİRAN 1954

Bölükbaşı ile birlikte Osman AlişiroğluAhmet BilginMehmet Mahmudoğlu ve Tahir Taşer parlamentoya girdi. Zaten Bölükbaşı’nın parlamentoda sahip olduğu tüm milletvekillikleri bu kadardı.

Toplam 541 sandalyenin 503’ünü kazanan Demokrat Parti Genel Başkanı Adnan Menderes, kazandığı vekillikler bir yana, Kırşehir’de kaybetmeye çok bozuldu. Seçimin üzerinden henüz bir ay bile geçmemişti ki, Kırşehir’in ilçe olacağı dedikoduları dolaşmaya başladı. Plana göre Nevşehir il oluyor, Kırşehir de Nevşehir’e bağlanıyordu.

Önce kimse inanmak istemedi bu dedikodulara. Ama Anadolu Ajansı, Nevşehir’den bir heyetin Ankara’ya gelip temaslarda bulunduğu haberini servis edince işin ciddi olduğu anlaşıldı.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder