adscode
adscode

Angelina formülü kansere çare mi

BRCA geni bulunduğunu ve iki memesini de aldıracağını açıkladı Daha hastalığa yakalanmadan meme ya da yumurtalıkları aldırmak kanserden kesin olarak kurtulmanın anahtarı olabilir mi

Annesini meme kanseri sebebi ile 56 yaşında kaybeden Hollywood yıldız Angelina Jolie aileden gelen genetik mutasyon sebebi ile benzer bir hastalığa yakalanmamak için iki memesi ve yumurtalıklarını aldırmıştı. 10 yıl önce yapılan bu operasyonun basında yer alması ile birçok kadın ‘Ailemde var. Ya ben de kansere yakalanırsam!’ diyerek masaya yatmaktan çekinmedi. Ki daha dün country müziğin dünyaca ünlü genç yeteneklerinden 28 yaşındaki Morgan Wade kendisinde de kanser riskini artıran mutasyona uğramış BRCA geni bulunduğunu ve iki memesini de aldıracağını açıkladı. Daha hastalığa yakalanmadan meme ya da yumurtalıkları aldırmak kanserden kesin olarak kurtulmanın anahtarı olabilir mi? Peki ama bizde hangi gen var nasıl bileceğiz?

HER HASTA KENDİNE ÖZGÜ TEK ÇARE DİYE BİR ŞEY YOK

Dünyada her dört kanser tanısından birini meme oluşturuyor, her 8 kadından biri de yaşamının bir döneminde meme kanseri ile karşılaşıyor. Ki bu köşeyi takip edenler bilirler, ben de onlardan biriyim. 16 kemo-30 radyoterapi ve lenf-meme operasyonları ardından 2 yıl sonunda artık daha sağlıklıyım ama aklımda hep şu sorular var: ‘Bir, neden ben? İki, kanseri daha oluşmadan fark etmek mümkün değil miydi?’ Ortada bir Angelina Jolie örneği var. Memeyi ya da yumurtalıkları aldırarak kanserden ‘yırtmak’ mümkün mü, nedir bu ‘Angelina Jolie’ operasyonu ve arkasındaki motivasyon diyerek Genel Cerrah Prof. Dr. Aykut Soyder’i aradım.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder