adscode
adscode

YSK nın iki tur arasındaki zamana karşı yarışı

Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yerel seçimlerin öncesinde YSK Başkanı Ahmet Yeneri Hürriyet Muhabiri Oya Armutçu ile ziyaret ettik

Elektronik oylama başta olmak üzere dikkat çeken açıklamalarını Armutçu’nun haberinde bulabilirsiniz. Ben sizlere Türkiye’nin ilk kez deneyimlediği ikinci tur seçimine kadar geçen 15 günlük süreçte YSK’nın yaşadıklarını ve aslında 15 günün YSK açısından nasıl zor geçtiğini, bir anlamda zamana karşı nasıl yarıştıklarını anlatacağım. Başkan ve kurul üyeleri 48 saati evlerine gitmeden YSK’da geçirdiler. Zorlu maratonu YSK Başkanı şöyle anlattı:

YSK’nın iki tur arasındaki zamana karşı yarışı

YSK BAŞKANI: İKİ SEÇİM ARASINDA 3 HAFTA OLMASI DAHA MANTIKLI

* “14 Mayıs’ta yapılan seçimlerden sonra sabaha karşı sisteme girmeyen oyların tamamını herhangi bir adaya vermiş olmamız halinde bile, yani seçimlerin ikinci tura kaldığı netleştikten sonra 28 Mayıs’ta ikinci turun yapılacağını ilan ettik.

* İkinci tur için oy pusulalarının basılma sürecinin başlaması gerekiyordu. Önce siyasi parti temsilcileriyle 2 adaylı pusulanın kanunun öngördüğü şekle uygun olup olmadığı hususunda ön prova yaptırdık.

* Uygunluğuna onay verildikten sonra hızla basım işlemine geçildi. Çünkü yurtdışındaki oy verme işlemimiz 20 Mayıs’ta başlıyordu.

* Üstelik ilk kez bu seçimlerde kullanılan görme engelli seçmenlerimiz için oy şablonunun da yeniden üretilmesi gerekiyordu.

◊ Yurtdışı oyları için önümüzde yaklaşık 4 günlük zamanımız vardı.

* Avustralya ve Yeni Zelanda gibi uçuşların çok sık olmadığı ülkeler de göz önüne alındığında zamana karşı yarış başlamıştı.

* Tüm ülkelere oylar gönderilirken Dışişleri’nden, siyasi partilerden de görevliler yer aldı. Bu süreçte de siyasi partilerimizden işleyişe ilişkin bir şikâyet almadık.

* İkinci tur arasındaki iki hafta ucu ucuna yetişen bir süreç.

* Benim şahsi fikrimi söylemem gerekirse iki seçim arasında 3 hafta olması daha mantıklı. Nedeni yurtdışında oy kullanılması söz konusu olduğu için. Mevsim şartları el vermezse, uçak seferleri iptal olursa ciddi sıkıntı yaşanabilir.

BAŞKAN VE ÜYELER 1 METREYİ KATLAMAYI DENEDİ

Milletvekili 
oy pusulaları yaklaşık bir metreyi buluyordu. Bu nedenle başkan da üyeler de hem katlayıp zarfa koymayı denedi hem de sandıkların kaç zarf aldığını. Seçimin maliyetinin gizli olmadığını, rakamın çıkarılmakta olduğunu söyleyen YSK Başkanı kamuoyunda tartışılan konulara da açıklık getirdi:

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder