adscode
adscode

Ucuz borçlanma için son günler

YENİ asgari ücret belli oldu Yüzde 34 artış yapılarak yılın ikinci yarısından itibaren asgari ücret brüt 13 414 lira net 11 402 lira oldu

Asgari ücretteki artış borçlanma tutarlarını da artıracak. O nedenle de 1 Temmuz’da uygulanacak asgari ücret öncesi, yani tam da bugünlerde çalışanlar, ucuz borçlanma fırsatından yararlanabilirler.

Tüm çalışanlar, çalışamadıkları döneme ait sosyal güvenlik primlerini sonradan borçlanarak ödeyebiliyor, ki buna hizmet borçlanması deniliyor. Hizmet borçlanması yapılarak, emeklilikte ödenmesi gereken prim gün sayısını öne çekmek ve bu sayede de erken emekli olmak mümkün. Nitekim milyonlarca çalışan EYT düzenlemesinden borçlanma yaparak yararlandı. Halen EYT için başvurmayanlar var ve bu kişilerin bir kısmı da prim gün eksikliklerini borçlanarak tamamlamak durumundalar.

DOĞUM, ASKERLİK BORÇLANMASI

En yaygın borçlanma, doğum ve askerlik borçlanması. Hem doğum hem de askerlik borçlanması asgari ücrete göre belirleniyor ve asgari ücretteki artışa paralel borçlanma miktarı da artıyor. Borçlanma karşılığında ödenecek en düşük tutar; asgari ücretin yüzde 32’si, en yüksek tutar da asgari ücretin yüzde 32’sinin 7.5 katı. Çalışanlar bu rakamlar arasında kendi belirledikleri tutar üzerinden borçlanabilir. Kadın çalışanlar bir çocuk için 720 gün, iki çocuk için 1.440 gün, üç çocuk için 2.160 gün üzerinden borçlanabiliyor. Askerlik borçlanması ise en fazla askerlik süresi kadar yapılabiliyor ki en uzun askerlik borçlanma süresi 540 gündür.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder