adscode
adscode

TÜRK İŞ in ağırlığı belli edecek Asgari ücret 500 dolar olur mu

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu ara zam için bugün toplanıyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyonun, iki veya üç toplantının ardından 1 Temmuz - 31 Aralık arasında 6 ay geçerli olacak yeni ücreti saptaması bekleniyor.

Asgari ücret dünyada; doğrudan hükümet tarafından, hükümet ve ilgili sosyal taraflar arasında müzakere ve danışma yoluyla ya da ulusal ve sektörel toplu pazarlık yoluyla olmak üzere üç temel yöntemle saptanıyor. Türkiye’de müzakere yöntemiyle belirleniyor. Asgari ücret, 2015 yılından bu yana komisyonda dört kez oybirliği, beş kez işçi tarafının muhalefeti veya oylamaya katılmaması üzerine oyçokluğu ile saptandı. TÜRK-İŞ’in komisyondaki tutumu yeni ücretin belirlenmesinde rol oynayacak.

Emekçi, halen brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olan yeni ücretin en az 500 dolar düzeyine eşitlenmesini umuyor. Zira önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçim öncesi temmuzda asgari ücretin 500 dolar tutarında saptanacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ücretin revize edileceğini seçim öncesi duyurmuştu.

Patronlar, 500 dolara, yüksek olduğu ve işyerine yeni maliyetler getireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. İşverenler asgari ücrete 6 aylık enflasyon oranında artış yapılmasını talep ediyor. TÜRK-İŞ açlık sınırını kırmızı çizgi olarak kabul ediyor. Refah payı ile birlikte yüzde 35-45 arası zam yapılacağı konuşuluyor. Bu seçeneklere göre artış olması durumunda emekçinin eline net 11-12 bin lira geçecek. Dövizde aşırı artış olmaması halinde bu para 500 dolara denk gelecek.

Kıran kırana geçecek pazarlık sonucu asgari ücretin ne kadar olacağını emekçi merakla bekliyor. Ücret emekçi ve ailesinin insan onuruna yakışır, zorlanmadan geçineceği tutarda saptanmalı.

TBMM, STAJYER VE ÇIRAKLARIN MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, partisinin ‘stajyer ve çırakların emeklilik mağduriyetini giderme’ vaadini yasa teklifi olarak TBMM’ye taşıdı. Aygun, yasa teklifinde; stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerini emeklilikte sigorta başlama tarihi olarak düzenlemenin yanı sıra geriye dönük borçlanma imkânı da getirdi.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder