adscode
adscode

Seçime doğru

Seçimler demokrasinin göstergesidir

Ulusal yaşam, çağdaşlığın en belirgin göstergelerinden biridir. İlkelliğin güç ağırlığıyla sürdüğü geçmiş dönemlerden uygarlık atılımlarıyla demokrasiye geçiş, tüm dünyada bedeli pahalı ödenen varlık savaşlarıyla sağlanmıştır. İnsanlık kavramının her yönden yaraşır olduğu ortama ve düzene kavuşmak kolay olmamıştır. İnsanlığın en güzel ortamı ve iklimi olan çağdaşlık, canlarla gerçekleşen üstün yaşam düzeyidir. Yaşam koşullarının giderek her yönden iyi duruma gelmesi, başta özgürlük ve bağımsızlık olmak üzere, tüm insanlığın amacı ve ilkesidir.

Demokratik yaşamın gerçek göstergesi yalnız seçimler değil ona dayanan yönetim düzenidir. Uygulamaların ve işlemlerin hukuka uygunluğunun baş koşul olduğu demokrasi, devlet yapısıyla birlikte çalışmalarının da hukuka uygunluğuna dayanır. Siyasal saplantılar ve sapmalar, sapkınlıkların ürünüdür. Seçimlerin en büyük aykırılıklarından biri de verilen ve tutulmayan sözlerdir. Oy sağlamak için yalanlarla süslenen konuşmalar kimi adayların beceri saydığı girişimlerdir. Hukuksal yapı başta olmak üzere özgürlükler ve güvencelerle yaşam aydınlığına katkı yerine gelişigüzel sözler, olmayacak sözverilerle seçmeni aldatmak bir beceri ve başarı değildir. İktidar olanaklarından yararlanmak için seçim yarışına girenler demokrasi zararlılarıdır. Şimdiye kadar yaptıkları ve yapamadıklarıyla seçmenlerin karşısına çıkanlar bir sınavda olduklarını unutmamalıdır.

Gerçeklerle ve siyasetle ilgisi olmayan tutumlar, konuşmalar seçmen tepkileriyle birbirini izlemektedir. Demokrasinin gerçek anlamı ve amacı dışındaki davranışlar yurttaşlar arasında ayrımcılık sakıncalarıyla sürdürülmektedir. Daha iyi hizmet yerine partizanlık kalkışmaları yaşamı gölgelemekte, hatta karartmaktadır. Yaşam aydınlığı ve gelecek güvencesi vermeyen tutumlar ilgi ve destek göremez, görmemelidir.

Ülkemiz ortamında toplumsal barışa, çağdaşlığa, demokratik ilkelere bağlılık ve özen yerine partizanlık ilkelliği ağır basmakta, seçimler bir yönetim yarışması yerine karşıtlık nedeni yapılarak toplum ayrıştırılmaktadır. Toplum barışını yadsıyan tutumların sakıncaları göz ardı edilmektedir. Partizanlığı ve koyu kişiselliği önde tutan yanılgı, yaşam karanlığının önde gelen nedenlerinden beridir. Konuşmalar, verilen kimi sözler ve yaşam örnekleri de bunların ekleri ve ayrıntılarıdır. Işıksız ve güvencesiz bir yaşam en karanlık süreçtir. Seçimler yurttaşlar için bir sınavdır. Bağımsızlık, özgürlük, başarı ve mutluluk başta olmak üzere toplumsal barış için, ulusal dayanışma için bir aşama olan seçimler, güvenlik ve mutluluk kaynağıdır. Halk arasında “Laf” denilen gelişigüzel sözlere değil, içtenlikli ve gerçek konuşmalara bakmak gerekir. Seçimler kendi geleceğimizin güvencesidir. Boş sözlere ve süslü yalanlara değil, ne yaptıklarına bakarak, gelecekte ne yapacakları gözetilerek bilinçli oy kullanılmalıdır. “Oy namustur” sözünün anlamı büyüktür, asla göz ardı edilemez.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder