adscode
adscode

Özgüvenli olması sizin tavrınıza bağlı

Anne babalar çocuklarının özgüvenli olmasını istiyor Bu sebeple ya aşırı serbestlik içinde ipin ucunu kaçırıyor ya da baskıcı bir disiplinle çocuğun özgürce hareket etmesini engelliyorlar

Anne babalar çocuklarının özgüvenli olmasını istiyor. Bu sebeple ya aşırı serbestlik içinde ipin ucunu kaçırıyor ya da baskıcı bir disiplinle çocuğun özgürce hareket etmesini engelliyorlar. Eğer doğru tutum geliştirilmezse, bu durum çocuğun yararına olmuyor. Uzman Psikolog Erzen Pakel Onur, Doğan Solibri Yayınları’ndan çıkan ‘Altın Anahtar Özgüven’ adlı eserinde özgüvenli çocuk yetiştirmenin püf noktalarını açıklıyor.

■ Özgüven nedir? Bir çocuğun özgüvenli olması neden önemli?

- Özgüven, kişinin kendi hakkında sahip olduğu bir değerlilik, yeterlilik, saygınlık duygusudur. Özgüvenli çocuk, kendisini sevdiği için başkalarını sevmeye açık olacak, kendisine güvendiği için yaşıtlarıyla güvene dayalı ilişkiler kuracak, kendisine inandığı için başkalarının etkisinde kalmayıp düşünce ve inançlarını savunabilecektir.

Sanıldığının aksine özgüven çocuğu şımartmaz, tam tersine çocuğun kendisiyle barışık, iyimser, zorluklara dirençli, haklarını savunabilen, ayrıca sorunlara özgün çözümler üretebilen; hayal gücü, yaratıcılığı yüksek, sorumluluk bilinci gelişmiş, liderlik vasfına sahip, toplumu ileri götürebilecek bir kişilik sağlar. Özgüvenin önemi, çocuğu başarılı bir yetişkine dönüştüren bir sihirli anahtar, bir sigorta poliçesi olmasında yatmaktadır.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder