adscode
adscode

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değil

İKİTELLİ Organize Sanayi Bölgesindeki 4 gün boyunca yanan binadan bir kahramanlık hikâyesi çıktığını Sermet Tezcanın dükkânındaki Atatürk imzalı Nutuku bir itfaiye erinin alevlere rağmen içeri girdi

Haberde Sermet Tezcan babaannesinden kalan ve Atatürk tarafından bizzat imzalanmış ‘Nutuk’ kitabının hikâyesini şöyle anlatmıştı: “Babaannem İzmir Lisesi’nde öğrenciyken Atatürk okullarını ziyaret etmiş. Kız öğrenciler de burada zeybek oynamışlar. Atatürk zeybek oynayanlara Nutuk kitabını hediye etmiş. Yangın sırasında bu kitabın değerli olduğunu söyleyince bir itfaiye eri içeri girip kitabı kurtardı. Çok duygusal bir durumdu.”

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değil
Bit Mezat tarafından 2021 yılında müzayedeye konmuş 1938 basımı Nutuk.

MATBU İMZA

Tezcan’ın gösterdiği Nutuk’a dikkatli bakınca sayfadaki Gazi Mustafa Kemal imzasının matbu imza olduğu açıkça belli oluyor. İlk basımı 1927 yılında eski harflerle yapılan Nutuk’un, 1934 ve 1938 yılında Devlet Basımevi tarafından yeni harflerle yapılmış baskılarından biri bu.

Tezcan için manevi değeri çok daha fazla doğal olarak ama sahaf literatüründe ve koleksiyonerlere göre bir kitabın imzalı nüsha kabul edilebilmesi için ıslak imzalı olması gerekiyor.

Ve Atatürk’ün ıslak imzalı Nutuk’unu bulmak neredeyse imkânsız. Silah arkadaşı İsmet İnönü’nün kitaplığında bile yok, gerisini siz düşünün.

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değil
Sermet Tezcan’a babaannesinden kalan ve yangından kurtarılan Nutuk.

BİTMEYEN SANAT SEZONU

PANDEMİ sürecinde etkinliklerini dijital platformlara taşıyarak izleyicisiyle bağını koparmamayı başaran kurumların başında gelmişti İş Sanat.

Bu refleksini şimdi daha da ileriye taşıyarak sezon boyu sahnesinde yer verdiği bütün etkinliklerini YouTube kanalında yayına açıyor.

Ülkemizin güçlü seslerinin yanı sıra, dünyaca ünlü solist ve orkestralarının performanslarını salondaymışçasına izlemek mümkün.

Kısacası konserleri ve etkinlikleri kaçıranlar için salonun kapıları ardına kadar açılıyor. O anları unutamayanlar için de tekrar izleme fırsatı. İşte İş sanat YouTube kanalından izleyebileceklerinizden bir kaç tavsiye.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder