adscode
adscode

Merkez Bankasından özel bankalara dolar talimatı

Dünkü yazımda Kur Korumalı Mevduattan dövize geçmek isteyenlerin likidite ihtiyacını karşılamak üzere Merkez Bankasının kamu bankalarına 1 milyar dolar satış yaptığını belirtmiştim

Bunun kuru baskılamak için değil tam aksine döviz likiditesini karşılamak için yapıldığını ifade etmiştim. Önemli de bir haber vermiştim. Merkez Bankası’nın aynı uygulamayı özel bankalara yapacağını bildirmiştim.

MERKEZ BANKASI’NDAN ÖZEL BANKALARA

Merkez Bankası tarafından dün özel bankalara resmi bir talimat gitti.

Merkez Bankası, “Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesap sahiplerinin vade tarihlerinde hesaplarını yenileme ilgileri devam etmekle birlikte, vade sonunda talep etmeleri halinde döviz piyasasında likidite ihtiyacı oluşabilmektedir. Bu kapsamda, bankaların vade sonunda ihtiyaç duyacakları döviz likiditesinin piyasa koşulları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nca doğrudan karşılanabilmesine ve bankaların döviz likiditesi yönetimine destek olunmasına karar verilmiştir” deniliyor. Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanı olduğu günden bu yana sadeliğin ve şeffaflığın altını çiziyor. Bu da o yönde atılmış önemli bir adım.

TÜM BANKALAR İÇİN GEÇERLİ

Merkez Bankası’nın uygulamasının esaslarının anlatıldığı bölümde ise, “İşlemler döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili tüm bankalar ile gerçekleştirilir” deniliyor. Yani kamu ve özel banka ayrımı yok. Döviz piyasasında işlem yapmaya yetkili tüm bankalara döviz satışı yapılabilecek. Bu güven demektir, bu şeffaflık demektir.

Ayrıca döviz işlemleri için bankalardan ayrıca bir komisyon alınmayacağı, teminat ya da limit aranmayacağı belirtiliyor.

Eski alışkanlıklarımızı ve ezberlerimizi bir kenara bırakalım. Yeni ekonomi yönetiminin kararlarını ve Merkez Bankası’nın adımlarını takip edelim diyorum başka bir şey demiyorum.

OĞLUM EKREM, OLDU TEK ADAM EKREM

KILIÇDAROĞLU
, Meclis’te grup toplantısına giderken kendisine eşlik eden Grup Başkanı Özgür Özel aynı zamanda genel başkan adayı. Yani rakibi. Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Ekrem İmamoğlu’nun adamı. Oturumu yöneten Ali Mahir Başarır, Özgür Özel’in ekibinden. Bu dönem Engin Altay da yanında değil. Genel Merkez’deki en yakın adamları bir bir onu terk etti.

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olarak son kez geldiği CHP grubunda izdiham yaşanmıştı. Özgür Özel gözyaşlarını tutamamış, alkışlar, sloganlar birbirine karışmıştı. “Geliyor, ‘13. Cumhurbaşkanı’mız geliyor” anonsları arasında kürsülere davet edilen “Bay Kemal” gitmiş, istifaya davet edilen Kılıçdaroğlu gelmişti.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder