adscode
adscode

Maaş zamları ne olacak Merkez Bankası’nın yeni adımı ne

MUHALEFETTEKİ kısır tartışmalar yerine milyonlarca memur ve emekliyi doğrudan ilgilendiren maaş artışı ve hayat pahalılığıyla mücadele konusuna değinmek istedim

Dünkü Kabine toplantısının birinci gündem maddesi, temmuz ayında memur ve emeklilere yapılacak zamlardı.

Bu konudaki gelişmeleri aktarmak istiyorum ama önce Merkez Bankası cephesine eğilmek istiyorum. Çünkü yeni bir ekonomi yönetimi, yeni bir yaklaşım ve yeni bir Merkez Bankası var. Merkez Bankası’nın birinci önceliği enflasyonla mücadele. Zaten Türkiye’nin ihtiyacı da enflasyonun düşürülmesi. Enflasyon düşürülmediği, hayat pahalılığının önüne geçilemediği, çalışanların alım gücü yükseltilmediği sürece yapılacak olan artışlar bir noktaya kadar yeterli oluyor. Sonra yüksek enflasyon alıp götürüyor.

ENFLASYONU DÜŞÜRME KARARLILIĞI

Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkaran Para Politikaları Kurulu toplantı özetini yayınladı. Otuz dokuz maddeden oluşan, teknik ve verilere dayanan açıklamayı birkaç kez okuma gereği duydum. Çünkü yeni politikalar açısından önemli ipuçları veriyor. Öncelikle ekonominin fotoğrafı çok kapsamlı olarak çekilmiş. Enflasyonu düşürme kararlılığı çok güçlü bir şekilde vurgulanmış. Açıklama inandırıcı ve geleceğe dair bir perspektif sunuyor. Piyasalara güven vermenin ilk adımı inandırıcı olmaktan geçiyor.

ÖNEMLİ BAŞLIKLAR

Merkez Bankası’nın sitesine girip toplantı özetinin tamamını okumak mümkün. Rakamlara boğmadan bazı başlıkları paylaşmak istiyorum.

YUMUŞAK VE KADEMELİ GEÇİŞ

- Yumuşak bir geçiş süreci için sadeleştirme politikasının kademeli olmasına karar verilmiştir.

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 8.5’ten yüzde 15 seviyesine çıkarma sürecinde de yabancı bankalar çok yüksek oranları ileri sürdüler. En mütevazısı JP Morgan’dı. O da yüzde 25’e yükselir, dedi. Deutsche Bank ve Bank Of America’nın tahmini de yüzde 25 seviyesindeydi. Goldman Sachs yüzde 40’a kadar olarak öngördü.

YANILDILAR VE YANILTTILAR

Ama yanıldılar. Çünkü çok temel bir şeyi atladılar. Yumaşak, dengeli ve kademeli bir geçiş öngörülüyordu. Onların basındaki sözcüleri de yanıldı. Ama bu arada yüzde 25’ten yüzde 40’a uzanan tahminleri ile kendi yatırımcılarını da yanılttılar. 22 Temmuz’da Merkez Bankası’nın yeni bir faiz artışı olacak.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder