adscode
adscode

Gürer Aykaldan 100 üncü yılında Lozan Marşı

TÜRK tarihinde bir dönüm noktası Lozan Barış Antlaşması Kurtuluş Savaşında elde edilen askeri başarının uluslararası arenada siyasi olarak da tescili

Türkiye’de demokrasiye geçişin en önemli adımı olan Cumhuriyet, Lozan’da kalıcı barış sağlandıktan sonra ilan edilmişti.

24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nın bu yıl 100. yıldönümü.

Dünyaca ünlü devlet sanatçımız, orkestra şefi Gürer Aykal da Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu belgesi olarak kabul edilen Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yılı için bir marş besteledi.

Sözlerini Anayasa Mahkemesi Onursal Başkanı Yekta Güngör Özden’in yazdıği marşı Kübra Şenyaylar şefliğinde Koro İstanbul seslendirdi. Eserde piyanoyu ise bir başka besteci Hasan Uçarsu çaldı.

Gürer Aykal, yaptığı besteyi Lozan Anlaşması’nı imzalayan İsmet Paşa’nın kızı, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker’e Pembe Köşk’te sundu.

Kurtuluş Savaşı kazanılmış, Cumhuriyet’i kurmaya giden kahramanların kendine güvenli ayak sesleri, Do majör duygusu veriyor.

Gürer Aykal da “Lozan büyük bir zaferdir. Müzikte ‘büyük’ün karşılığı majördür. O nedenle Lozan Marşı majör tonda bestelenmiştir” diyor.

Lozan Marşı hazırlanan bir klip eşliğinde 1 Temmuz’da YouTube kanalında yayına girdi. Marş, Lozan Barışı’nın 100’üncü yıldönümü için ay boyu yapılacak çeşitli etkinliklerde seslendirilecek.

Tarihçileri çıldırtan “Lozan’ın gizli maddeleri var mı?” sorusuna artık şöyle cevap verilebilir. Lozan’da gizli madde falan yok ama artık bir marşı var.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder