adscode
adscode

Gel de şimdi ona sarılma

Kedi ve köpeklerin aşırı tatlı olmaları bazı insanların da kedi ve köpeklere sevgisini aynı şekilde aşırı hareketlerle göstermesine yol açıyor

Yani aslında bu durumda suçlu olan yine kediler ve köpekler. Fakat uzmanlar kritik bir uyarı yapıyorlar. Diyorlar ki, söz konusu köpekler olunca asla sarılmamamız gerekiyormuş. Çünkü bu davranışımız köpeklerde de bazı korkuları tetikleyebilir ve istenmeyen sonuçlara yol açabilirmiş.

Psychology Today’de yazan psikolog Stanley Coren’e kulak verelim bakalım ne diyor: Köpekler teknik olarak koşmaya koşullanmış hayvanlardır. Bu da bize stres ya da tehdit anlarında köpeklerin ilk savunma hattının dişleri değil kaçma istekleri olduğunu gösteriyor. Davranış bilimciler, bir köpeği kucaklayarak hareketsiz hale getirmenin ve bu şekilde hareketten mahrum bırakmanın stres seviyesini artırabileceğine ve köpeğin kaygısı önemli ölçüde yoğunlaşırsa da onu engelleyeni ısırabileceğine inanıyor.”

 
YÜZÜNÜ YALAMA STRES BELİRTİSİ

Yani evcil hayvanları ne kadar iyi niyetli olursak olalım sıkı sıkı kucaklamamak gerekiyormuş. Peki burada stres seviyesinin yükseldiğini anlayacağımız ipuçları neler? Belki tehlikenin kıyısında gezmeyi seven insanlar vardır, onlara da ipucu vermiş olalım. Coren diyor ki, “En yaygın anksiyete belirtisi, köpeğin başını kendisini rahatsız eden veya endişelendiren şeyin ters tarafında çevirmesi. Bazen de en azından kısmen gözlerini kapatmasıdır. Ya da köpekler genellikle ‘yarım ay gözü’ veya ‘balina gözü’ olarak adlandırılan, gözlerin kenarında beyaz kısmın görülebildiği bir durum sergileyebilir. Stres veya kaygının yaygın görülen bir belirtisi de köpeğin kulaklarını indirmesi veya başının yan tarafına doğru kaydırması. Dudak yalama, bir kişinin yüzünü yalama, esneme veya bir patiyi kaldırma gibi anksiyete belirtileri de olabilir.”

Yine ben aşırı sevgi gösterisinde bulunacağım derseniz, siz bilirsiniz. Ben yine vazifemi yapıp sizi uyardım. Ama asıl niyetim, köpeklerin ruh dünyasını zedelememeniz için size yönelik bir ikazda bulunmaktı.
 
EN ÇOK NERENİN KÖPEĞİ ISIRIYOR

ABD Ulusal Posta Servisi, çalışanlarının yaşadığı olaylardan yola çıkarak ülkedeki köpek ısırma vakalarını listelemiş ve 4 Haziran’da başlayacak olan Ulusal Köpek Isırığı Farkındalık Haftası öncesi ilginç bir duyuruda bulunmuş. İlginç geldiği için paylaşmak istedim. Ulusal Posta Servisi çalışanları arasından agresif köpek davranışlarından mustarip olanlar 5300’ü aşan vaka yaşamışlar. “İyi köpeklerin bile kötü günleri olur” temasıyla gerçekleştirilecek olan farkındalık haftası için yapılan duyuruda en çok vaka yaşanan şehir ve eyaletler listelenmiş. Buna göre 2022’de Houston’da 57, Los Angeles’ta 48, Dallas’ta 44, Cleveland’da 43 ve San Diego’da 39 vaka olmuş. Eyalet bazında da Kaliforniya’da 675, Teksas’ta 404, New York’ta 321, Pennsilvania’da 313 ve Ohio’da 311 vaka olmuş. Kurum, çalışanlarını köpek saldırılarına karşı ve köpekleri rahatsız etmeyecek davranışlar sergilemeleri konusunda eğitmiş. Artık köpek sahiplerinden postacıları düşünmelerini istemişler.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder