adscode
adscode

Gaslightinge dair

Gaslighting bireyi kendi akıl sağlığını veya gerçekliğini sorgulayacak derecede psikolojik olarak manipüle etmek olarak tanımlanıyor

Gaslighting’e maruz kalan kişi, kendini sürekli eksik hissediyor, yaptığı her şeyin yanlış olduğunu düşünüyor ve fazla alınganlıkla suçlanıyor. Gaslighting uygulayanlar ise sıklıkla ‘Senin problemin ne?’, ‘Fazla alıngansın’, ‘Böyle bir şey yaşanmadı’ gibi cümleler kuruyor ve psikolojik manipülasyon yaptıkları kişide kontrol sahibi olmayı ve dengesizlik yaratmayı amaçlıyordur. En zararlı psikolojik manipülasyon budur aslında... Gaslighting ile ilgili merak edilenleri Uzman Psikolog Rojin Tasmimi’ye sordum.

* Gaslighting uygulayan kişiler nasıl bir tutum sergiler?

Bugüne kadar en çok rastladığım sorunların temelinde, insanları en çok üzen şeylerin başında diğer insanların onlara yaptıkları ya da yapmadıkları şeyler geliyor. Yani hak etmediğiniz bir şeye maruz kaldığınızda ya da umduğunuz güzel şeyleri göremediğinizde üzülüyorsunuz. Gaslighting uygulayan kişilerin çoğu, karşı tarafa zarar veren davranışlarının farkındadır. Bununla da yetinmeyip diğer insanların hayatları üzerinde kontrol sahibi olmayı ve dengesizlik yaratmayı amaçlamaktadırlar. Gaslighting’e maruz kalan kişilerde ciddi öz güvensizlik, kendini ifade edememe, her zaman suçluymuş gibi hissetme ve kendini çevreye kapatmak gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Gaslighting uygulayan kişiler genellikle hangi cümleleri kullanırlar? Nasıl davranırlar?

- Senin problemlerin var.

- Sen çıldırmışsın.

- Fazla alıngansın.

- Gereksiz tepki veriyorsun.

- Seninle ilgili bir sorun var.

- Her şeyi fazla dramatize ediyorsun.

- Çok iyi bildiğiniz bir konuda bile sizin yanıldığınızı, kafanızda kurduğunuzu söylerler.

- Böyle bir şey asla yaşanmadı, uyduruyorsun.

- En iyi olduğunuz konularda bile yemeğinizi sorgular.

- Başarılı olduğunuz konularda sizi eleştirir.

 

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder