adscode
adscode

Ege sorunları F16 lar ve İsveçin NATO üyeliği iç içe geçince

Geçen pazar gününden bu yana İsveçin NATOya üyeliği bu ülkedeki PKK ve FETÖ faaliyetleri Türkiye ABD ilişkileri ABD nin Türkiyeye F16 savaş uçakları satışı Yunanistana da F-35 satışı

ABD, Türkiye, Yunanistan ve NATO cephesinde pek çok karar vericinin dahil olduğu yoğun bir diplomasi trafiği sergilendi.

Bütün bu yoğunluğa tanıklık ettikten sonra, yürümekte olan süreçlerin ne anlama geldiği, önümüzdeki günlerde hangi doğrultularda yol alınacağı, hangi muhtemel gelişmelerin bizi beklemekte olduğu gibi sorulara yanıt vermek amacıyla bir çerçeve çizmeye çalışalım.

Değindiğimiz yoğunluğu anlatırken, Yönetim ve Kongre olmak üzere Washington’da iki karar merkezi, bir ucunda Türkiye, diğer ucunda Yunanistan ve diğer köşe noktalarında NATO ve İsveç’i de içine alan altı faktörlü bir denklemden söz edebiliriz. Bu yapı içindeki en ufak bir hareketlilik, değişiklik bile denklemin bütününü, her bir köşesini etkileyebilme potansiyelini taşıyor.

Tabii bu çoklu yapı üzerine ana temalar olarak A) Türkiye’nin ABD’den F-16, B) Yunanistan’ın da F-35 almak istediğini, C) Bu taleplerin ABD Kongresi’nin onayından geçmesi gerektiğini, D) Yunanistan’a F-35 satışında bir sorun olmadığını, E) Ancak Türkiye söz konusu olduğunda Kongre’de ciddi bir direncin belirdiğini, F) Biden yönetiminin Kongre’yi ikna çabası yürüttüğünü, G) Kongre’nin Türkiye’den NATO süreçleri ve Yunanistan’la ilgili bazı koşul ve beklentileri masaya getirdiğini hatırlayalım.

Belirtmeye gerek yok, herkes öncelikle İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin sonuçlanmasını beklemektedir. İsveç’in üyeliğinin en son durak olarak Türkiye cephesinde onaylanması ise en erken ekim ayı başında TBMM açıldığında mümkün olabilecektir.

Şimdi süreçteki kritik aktörlerin açıklamaları ve hamleleri üzerinden karmaşık denklemi çözümlemeye çalışalım.

BIDEN ‘KONSORSİYUM’ İFADESİYLE NEYİ KASTETTİ?

İlk olarak bakmamız gereken açıklama, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen pazar günü NATO zirvesi için Litvanya’nın başkenti Vilnius’a hareketinden önce CNN’de tanınmış gazeteci-yazar Fareed Zakaria’ya verdiği mülakat. Biden, açıklamalarında İsveç’in üyeliğini Türkiye’nin askıda tuttuğunu ancak bu sorunun aşılacağı konusunda iyimser olduğunu anlatıyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder