adscode
adscode

Dikkatler Merkez de

Bu hafta TCMBnin faiz kararı ve sonrasında piyasaya etkileri takip edilecek Faiz artışının talepte ve ekonomide soğuma TL ye değer kazandırma ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak kredilerde sıkılaştır

Borsa İstanbul’da kâr satışlarına rağmen çıkış eğilimi korunuyor. Döviz kurları ve gösterge tahvil faiz oranlarında da yükseliş hâkim. Birbirine alternatif iki piyasanın (para ve sermaye) aynı yönde hareket etmesi bazen piyasa şartları gereği olabiliyor. Bulunduğumuz dönem de öyle bir süreç. Bu görünüme sebep olan gerekçe, seçim sonrası gelen yeni ekonomi yönetimi ve politika değişikliği olasılığı. Bu açıdan 22 Haziran’daki TCMB toplantısı ve faiz kararı değişikliğin ilk eşiği gibi görülüyor. Beklentiler, faiz artışlarının başlayacağı yönünde. Agresif mi, yoksa ılımlı mı olacağı konusunda net görüş oluşmuş değil. Ama piyasa sert bir yükseliş olasılığını biraz daha güçlü görüyor.

‘ONAYLANMIŞ’ BİR DEĞİŞİKLİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik” dedi. Ayrıca Erdoğan, “’Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor yanılgısına düşmesinler, ben aynıyım, ama” diye de ilave etti. Yapılacak değişiklik bir bakıma onay almış görülüyor. TCMB faizi artırırsa adımın büyüklüğü önemli olacak tabii ki. Gerçi tahvil ve mevduat faiz oranlarıyla TCMB politika faizi arasında uçurum var. Piyasa kendi fiyatlamasını çoktan yaptı. TCMB faiz artışı sonrası piyasa faizleri üzerindeki etkileri ayrıca takip edilecek.

SINIRLAR TEST EDİLECEK

Faiz artışının; talepte ve ekonomide soğuma, TL’ye değer kazandırma, ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak kredilerde sıkılaşma ve enflasyon hızında düşüş gibi bazı sonuçları beraberinde getirmesi muhtemel. Bu durumda bankacılık sektörüne etkileri ayrıca takip edilecek bir konu. Özellikle bankaların taşıdığı daha düşük faizlerden edinilmiş tahvil bonoların durumu tekrar gözden geçirilecek. TCMB faiz kararıyla bir bakıma, yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e piyasaların tanıdığı kredinin sınırları test edilecek gibi bir hava hâkim. Faiz artar ve bu durum mevduat, tahvil faiz oranlarına da yansırsa, Borsa İstanbul’a ilk aşamada rakip olarak görülebilir. Döviz kurlarına ise satış olarak yansıması olasıdır. Ancak ekonomide politika değişiminin ilk işaretleri olarak algılanıp sonraki aşamada piyasalara olumlu etkileri muhtemeldir. Önümüzdeki hafta dalgalı bir seyir bizi bekliyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder