adscode
adscode

Dikkat Yaşlanıyoruz

YAŞLANMA ve yaşlılık sorunları günümüzün en çok konuşulan gündemde olan ve araştırılan sağlıklı yaşam konularından biri

Aslında bu gelişme sürpriz de değil. Zira zengin, fakir, gelişmiş ya da geri kalmış hemen her ülkede “BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ” -koşullara göre değişmek üzere- az veya çok uzuyor. Bu uzamadan en çok nasibini alan ülkelerden biri de güzel ülkemiz, Türkiye’miz. Bizde de -çok şükür- ortalama yaşam süresi sürekli artıyor. Yakın bir gelecekte kadınlarımızın 80’leri geçmesi, erkeklerimizin de 80’leri yakalaması bekleniyor. Peki, bu güzel gelişmelerin bazı olumsuz sonuçları yok mu? Var!

Dikkat Yaşlanıyoruz...

İYİ BİLGİ 1

FİZYOLOJİMİZ DE YAŞLANIYOR

YAŞLANMAYLA birlikte fizyolojik süreçlerimiz ve gücümüzde kesintisiz ve önlenemez bazı düşüşlerin ortaya çıkması beklenen -doğal- bir sonuç. Yaşımız ilerledikçe hücre, doku, organ ve sistemlerimiz eski güçlerini kaybediyor. Neticede ortaya çıkan işlevsel yetersizlikler, fiziksel bir düşkünlük halini de beraberinde getiriyor. Kalplerimiz eskisi kadar iyi pompalayamıyor, akciğerlerimiz gaz değişiminde yetersiz kalıyor, karaciğerlerimiz yeteri kadar tedbirli davranmıyor, sindirim sistemimiz gıdaları eskisi kadar iyi öğütüp hazmedemiyor, böbreklerimiz toksinleri kâfi derecede uzaklaştıramıyor, eklemlerimiz yıpranıyor, kas ve kemiklerimiz eriyor. Canınızı sıkacak ama sadece cildimiz değil, beyinlerimiz bile bir ölçüde küçülmeye, büzüşmeye, kırışmaya başlıyor. Kısacası yaşlanmanın fizyolojik sonuçları, ekonomik ve entelektüel imkânlarımız ne olursa olsun -hele bir de işi oluruna bırakırsak, çaba gösterip gerekli önlemleri almazsak- hepimizde az ya da çok “FİZYOLOJİK BİR DÜŞKÜNLÜK HALİ” yaratıyor.

İYİ BİLGİ 2

PSİKOLOJİMİZ YIPRANIYOR

YAŞLANMANIN ya da güncel kibar, nazik, sevilen tanımıyla “YAŞ ALMA” sürecinin önemli sonuçlarından biri de “RUHSAL YIPRANMA” yani “PSİKOLOJİK YAŞLANMA”dır. Yaş ilerledikçe çoğumuzun zihinsel yetenekleri ve işlevleri azalmaya, psikolojik dünyası küçülmeye, duygusal yapılanması törpülenmeye ve güçsüzleşmeye başlıyor. Depresyon eğilimi artıyor. Yorgunluklar çoğalıyor. Unutkanlıklar üzüyor. Uyku kayıplarımız yıpratıyor. Hatta bazen bizi bir “huysuz ihtiyar” bile yapabiliyor. Kısacası psikolojik yaşlanma bizi bir ölçüde huzur limanına park ettirse de o limanların huzursuz komşularıyla uğraşmamıza da yol açabiliyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder