adscode
adscode

Deniz kum güneş ve çevre

Çeşmenin ünlüler sahili diyebileceğimiz The Beach of Momo sezonu açtı Bu yazın en çarpıcı yeniliğiyse peyzajdan mutfağa kadar her şeyin ekoloji gözetilerek tasarlanmış olması

Çeşme’nin en popüler beach’inde sadece 250 şezlong var. Giriş ücreti 500 lira, içeride de en az 1500 liralık harcama yapmanız gerekiyor.

Şarkıcı, türkücü, oyuncu, fenomen... Televizyondan, radyodan, sosyal medyadan tanıdığınız kim varsa Çeşme’ye gidince soluğu orada alıyor. Peki, ünlü olmak yeterli mi, hepsi girebiliyor mu? Ne mümkün! Topu topu 250 şezlong var, Şeyma Subaşı’nın kapıda 2 saat bekleyip girememişliği var. Kolay değil, Türkiye’nin en popüler beach’inden bahsediyoruz.

Hemen Türk usulü hesap yapmaya başlıyorum:

250 şezlong... Kişi başı

2.000 liradan günde eder... Ayda eder... Oy oy oy! Allah bereket versin.

Sizin yıllardır böyle tıkır tıkır işleyen bir tezgâhınız olsa oturup kafayı kompostla, kendi ürününü yetiştirmekle, yerel bitki örtüsüyle, sıfır atıkla falan bozar mıydınız?

Bozmuşlar. “Bu yaz Momo’da yeni ne var” derseniz, ekolojik tasarımcısı var artık: Melike Kavran. İlk iş
beach’teki bütün çimleri söktürmüş. Çünkü çim bölgenin bitkisi değil. Canlı tutabilmek için çok fazla su gerekiyor. Onların yerine hiç su istemeden hayatta kalabilen lavanta, adaçayı, kekik gibi bölge bitkileri diktirmiş.

“Çim alanlar iklimi, biyoçeşitliliği, su kaynaklarını tehdit eden kötü bir uygulama. Bizim iklimimizde bakımı zor. Onları iptal ederek
su ve enerji tasarrufu sağladık. Böylece zararlı ilaçlar ve kimyasal gübre kullanımı da ortadan kalktı” diyor. 

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder