adscode
adscode

Çocuğunuzu eve kilitlemeyin

Anne babalar, çocuklarını emanet edecek kimse bulamadıkları zamanlarda onları eve kilitleyip dışarı çıkabiliyorlar

Bu davranış çoğunlukla “Ya dışarı çıkarsa, kötü bir şeyle karşılaşırsa” düşüncesinden ileri gelse de uzmanlar bambaşka tehlikelerin altını çiziyor.
Haberin Devamı

◊ Ebeveynlerin çocuklarını eve kilitleme psikolojisi neden ileri geliyor?

Bayram Deleş (Çocuk Gelişimi Uzmanı): Çocuklarını evde yalnız bırakarak kapıyı kilitleyen anne babaların bu davranışı sergileme nedeni, potansiyel riskin sadece ev dışında olduğunu düşünmelerinden kaynaklanabilir. Oysa ev içinde de riskler vardır ve eğer ebeveyn, çocuğun gelişim özelliklerinin farkında değilse bu yanlışa düşebilir

Çocuğunuzu eve kilitlemeyin

◊ Eve kilitlenen çocuklar ne hisseder peki?

Bayram Deleş: Bu durum çocuğun mizaç özelliğine, yaşına, anne babanın evden ayrıldığı süreye göre değişiklik gösterebilir. Bazı çocuklar daha dayanıklı ve sorumluluk sahibidir. Evdeki günlük yaşamlarında kendilerine daha çok yeterler. Bazı çocuklar ise huzursuz ve endişeli olabilir, 12 yaşından sonra bile yalnız bırakılmaya henüz hazır olmayabilir.

Göksu Telmaç (Uzman Klinik Psikolog): Çocuğun üzerine kapıyı kilitleyerek evden ayrılmak ya da çocuğu odaya kilitlemek travma yaratıcı etkilere sahip bir yanlıştır. Çocuğun güvenlik alanını yok eder ve kendini tüm tehlikelere karşı savunmasız bulur. Çocuklarda yangın, hırsız, deprem, terk edilme, oracıkta ölme gibi pek çok fikir gelişebilir.

Bu karşı konulması çok güç kaygı, bilinç dışına kadar etki eder. Kendini, varlığını kontrol edemeyeceği bu duygu karşısında savunamayan zihin, o anki çaresizliği kayıt altına alır. Nedeni unutulsa da duygu ve sıkışma unutulmaz. Nadiren çocuklukta, sıklıkla yetişkinlik döneminde ortaya çıkacak olan panik atak, klostrofobi (kapalı alan korkusu) kilitli kalmanın etkisiyle gelişecektir.

◊ Eve kilitlendiğinde ne olabilir?

Bayram Deleş: Eve kilitlenen çocuklarda pencereden veya balkondan düşme, sıcak su, sıcak yemek dökülmesine bağlı yanma, ocaklardan veya sobadan çıkan gazlara bağlı ya da ilaç ve kimyasal madde içmeye bağlı zehirlenme, kolye, bozuk para, boncuk, kuru fasulye, nohut gibi taneli maddeleri yutmaya bağlı boğulma, kesici-delici alet yaralanmaları, televizyon ya da dolap düşmesine bağlı yaralanmalar ve elektrik çarpmaları görülebilir.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder