adscode
adscode

Akşener CHP ile yol yürümeyeceğim

HAFTA sonu İYİ Partinin kurultayı var

Meral Akşener’in seçilmesinde sorun yok. Akşener rakipsiz. Ancak nasıl bir liste çıkaracağı ve ne tür mesajlar vereceği önemli. Meral Akşener’in konuşması ilk kez Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bu kadar dikkatle takip edilecek. Çünkü Kılıçdaroğlu, Akşener’in Millet İttifakı bitmiştir, CHP ile işbirliği yapmayacağım demesinden korkuyor. Ama o yönde bir mesaj aldığı için Ümit Özdağ ile konuşuyor. 6’lı değil 16’lı masa kuracağım diyor. Tüm bunlar Meral Akşener’e yönelik mesajlar. Sana mecbur değilim, alternatifin var diyor.

FATURA ÖDEMEK İSTEMİYOR

Meral Akşener ise yaşanan seçim yenilgisindeki faturasını ödemek istemiyor. Ama İYİ Parti seçmeni Kandil’in, HDP’nin olduğu ittifakta neden yer aldık, kumar masası diye kalkıp tekrar neden oturduk, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayıp Kılıçdaroğlu’nu neden destekledik diye soruyor. Akşener’in bu sorulara vereceği tatmin edici bir cevabı yok.

CHP İLE YOLLARI AYIRIYOR

O nedenle Akşener’in kurultay konuşmasında, “Millet ittifakı bir seçim ittifakıydı. Seçimle birlikte Millet İttifakı bitmiştir. Millet İttifakı’nda yer aldığımız süre zarfında yaptığımız itirazlar dikkate alınmadığı için, 6’lı Masa cumhurbaşkanı adayı belirleme masasına dönüştüğü için kazanabileceğimiz seçimi kaybetmemize neden olmuştur. O nedenle parti olarak yolumuza tek başımıza devam edeceğiz. CHP ile yol yürümek isteyenler benim yanımda olmayacak” demesi bekleniyor.

FAİZ ARTIRIMI İLE VERİLEN MESAJ

FAİZ artırımı Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve ekonominin kaptanı olan Mehmet Şimşek yönetiminin ilk testiydi. Başarıyla geçtiler. Faiz oranlarını yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkararak piyasalara güven verdiler.

ERDOĞAN’DAN DESTEK

Ama burada kritik bir nokta var. Yeni ekonomi yönetimi bu kararları alırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek alıyor. Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Ban-kamız arasında koordinasyonu tesis ettik, güçlü uyumlu, yetkin bir ekip kurduk” demişti. Azerbaycan gezisi dönüşünde, “Hazine ve Maliye Bakanı’mızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik” diye açıklama yapmıştı.

Ekonomi dünyasının sevdiği tanımla, Erdoğan, ekonomi yönetimine “önden yüklemeli” destek vermişti.

PİYASALARA GÜVEN

Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı piyasalara güven verme açısından önemliydi. İki buçuk yıl sonra faiz artırımı yapılarak ilk adım doğru atıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın kararı üzerine yaptığı açıklamada, “Paramızın istikrarlı ve güvenli olması, dolarizasyon belasından kurtulmak için en etkili çözümdür. Öngörülebilirlik olmadan kalıcı yatırım ve istihdam artışı sağlamak mümkün değildir. Öngörülebilirliği sağlayacak olan ise güvendir. Güven, ancak kurala göre politikalar uygulanarak temin edilebilir” diyerek ekonomi rasyonel zemine oturana kadar bu adımların devam edeceğinin işaretini verdi.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder