adscode
adscode

Akran arabulucusu ne yapar

Çocukları okulda şiddete ve akran zorbalığına maruz kalan anne babalar bir çözüm yolu arıyorlar

Okurlarımın soruları ışığında ‘Akran arabuluculuğu’ ile zorunlu dava şartı olarak 1 Eylül’de devreye girecek kira arabuluculuğu hakkında Ankara Arabulucular Derneği Başkanı Mehmet Ali Baranlı ile konuştum. Baranlı, “Kira uyuşmazlıklarında en iyi uyuşmazlık çözüm yöntemi arabuluculuktur” dedi.
Haberin Devamı

GAZETELERİN üçüncü sayfaları, televizyon haberleri ve sosyal medya, okullarda çocukların birbirine uyguladığı şiddetin yanı sıra “akran zorbalığı” ve “siber zorbalık” haberleri ile dolu. Çocukları okulda şiddete ve “akran zorbalığına” maruz kalan anne babalar bir çözüm yolu arıyorlar.

İlk adımı Milli Eğitim Bakanlığı attı. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 15 Kasım 2022’de değişiklik yapıldı. “Akran zorbalığı” ve “Siber zorbalık” artık liselerde disiplin suçu sayılarak cezalandırılıyor. Ancak gençler arasındaki şiddet ve zorbalığı disiplin cezası yerine farklı bir yöntemle, “Akran arabuluculuğu” ile çözmek mümkün.

Okurlarımın soruları ışığında “Akran arabuluculuğu” ile zorunlu dava şartı olarak 1 Eylül’de devreye girecek kira arabuluculuğu hakkında Ankara Arabulucular Derneği Başkanı Mehmet Ali Baranlı ile konuştum. 30 yıllık avukat, aynı zamanda temel ve uzman arabuluculuk uygulama eğitmenliği yapan Baranlı’ya sorular ve yanıtları bakın şöyle:

- Arabuluculuk nedir?

Avukat Baranlı: Arabuluculuk; tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin, iki ya da daha fazla sayıda anlaşmazlık yaşayan tarafın, birtakım sistematik teknikler uygulayarak, iletişim kurmalarını ve birbirini anlamalarını sağlayarak sonuca varmalarına yardımcı olması üzerine yapılandırılmış, ilkeleri ve etik kuralları olan bir sistemdir.

- Arabulucu kimdir ve süreçte rolü nedir?

Avukat Baranlı: Profesyonel anlamda arabulucu, arabuluculuk faaliyetini yürüten ve Adalet Bakanlığı’nca düzenlenen arabulucular siciline kaydedilmiş bulunan gerçek kişidir. Arabulucu uyuşmazlık taraflarına kimin haklı ya da haksız olduğunu, kimin ne yapması gerektiğini söylemez ve herhangi bir hukuki tavsiyede bulunmaz. Arabulucu tarafların arasında sağlıklı bir iletişimi başlatır. İletişim engellerini ortadan kaldırarak, tarafların birbirlerini daha iyi anlamalarını, birbirlerinin penceresinden soruna bakmalarını sağlayarak farklı bakış açıları kazanmalarını sağlar. Arabulucu sistematik birçok teknik uygulayarak asıl ihtiyaç ve menfaatlerinin ne olduğunu keşfetmelerine, bunları karşılayacak en uygun çözüm seçeneklerini üretmelerine ve bunlar arasından en uygun olanını seçmelerine yardımcı olur.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder