adscode
adscode

3 saati 200 TL ve 1 içecek Sahte müşteri aranıyor

Sosyal medyayı sallayan ilanı gördünüz mü

Görmeyenler için yazayım İzmir-Çeşme'de adı belirtilmeyen bir kafe 3 saati 200 lira artı bir içecek karşılığı ‘sahte’ müşteri ilanı verdi. Uzun zamandır bildiğim, duyduğum bir taktikti ama bunun için açık açık ilan vermek... Bu da oldu çok şükür! Bu işi bilenlerle konuştum. Saati 80 liradan başlayarak düğüne derneğe şakşakçı, dolmayan konsere, etkinliğe izleyici, ünlü olmak isteyene ‘hayran’ bile ayarladıklarını söylüyorlar. İyi de işinde iyi isen başarı kaçınılmaz değil mi zaten, gerek var mı ‘sahte’ müşteriye falan... Diyorlar ki: “Devir ‘like’ devri...”

KİMİ MEKÂN ÖNÜNE LÜKS ARABA ÇEKTİRİYOR

Söz önce Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl’de: “Bu yaygın bir taktiktir. Hatta bazıları dublöre para vermek istemez. Onun yerine eş, dost, akrabayı davet eder. Aziz Nesin’in bir hikâyesinde vardı sanırım: ‘Dükkânını satmak isteyen bir adam eş-dost-akraba ile doldurur içeriyi. Gelen bakar ki her gün dolu dükkân. Alır hemen. Ama o aldıktan sonra ne gelen vardır ne de giden.’ O hesap işte. Kimi de dükkân önüne en lüks arabayı çektirir. Bak bu da bir taktik. Çünkü insan psikolojisi böyledir. Kimse boş dükkâna girmek istemez, ‘Acaba’ der. Neresi dolu ise ‘Burası iyi galiba’ der ve oraya giderler.”

İyi de taşıma suyu ile değirmen de bir yere kadar dönmez mi? Diyor ki: “Bu dediğin çok doğru. ‘Voliyi vurayım’ tarzı, bir iki sezonluk ömrü olan bu işletmelerin neredeyse yüzde 70-80’i batar-batmıştır da. Tutturan var mıdır? İlla vardır ama kısa ömürlü olur. Ayrıca bu tür ‘katakulli’ işlerin bir maliyeti de olur. 20 kişi gelse... Saati yüz liradan... 2 bin lira. Bir de yedirdin, içirdin diyelim. Maliyet kurtaracak mı? Kaç gün yapacaksın aynı numarayı? Unutmamak lazım ki işini iyi yapıyorsan, müşteriye hizmet esas amaç ise müşteri seni Fizan’da da olsan bulur.”

DÜĞÜNE ŞAKŞAKÇI, ŞARKICIYA ‘SAHTE’ HAYRAN

3 saati 200 TL ve 1 içecek: ‘Sahte’ müşteri aranıyor

Dizilere, filmlere dublör, yardımcı oyuncu, figüran desteği veren bir ajansın ortağı Arif Bilen’i aradım, “Doğru mu bu ilan?” diye sordum. “Doğru tabii” yanıtını verdi ve dedi ki: “Düğüne derneğe alkışçı, dolmayan konsere, etkinliğe ve/veya kafeye, restorana dublör, TV programlarına seyirci, ünlü olmak isteyen bir şarkıcıya ‘sahte’ hayran... Ne istersen, kaç kişi istersen... Hemen ayarlıyoruz. Bu saydıklarımın hepsine dublör ayarlamışlığım var. Saati 80 liradan başlıyor, etkinliğin ciddiyetine göre de fiyat değişebiliyor.”

İŞİNİ İYİ YAPMAK YETERLİ

İyi de ne gerek var? İşini hakkı ile yapıyorsan başarı kaçınılmaz değil mi? “O iş her zaman öyle değil” diyerek, şöyle devam ediyor: “Elbette işini iyi yapmak çok önemli ama özellikle sosyal medyanın ve ‘kulaktan kulağa’ lobisinin gücü düşünüldüğünde keşfedilmemiş başarı da başarı olmayabiliyor. Yani sen işini çok iyi yapıyorsun ama kimse seni duymamış. Haliyle mekânın da sinek avlıyor. O zaman işini iyi yapmanın ne kıymeti var? Ki artık ‘like’ çağındayız. Elbette her zaman değil ama arada bu ‘fake’ desteklerin kıymetli geri dönüşleri de oluyor.”
 

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder